Hoe draagt STELLAR Energy Control bij aan het oplossen van netcongestie? 

11.04.2024 Anne Agterbos

Hoe draagt STELLAR Energy Control bij aan het oplossen van netcongestie? 

In een tijd waarin de druk op onze energiebronnen en het elektriciteitsnet steeds groter wordt, zijn bedrijven zoals Spectral essentieel voor het versnellen van de energietransitie. Spectral is een innovatief bedrijf dat zich bezig houdt met het reduceren van elektriciteitsverbruik en de druk op het elektriciteitsnet wil verlichten. In een interview met Philip Gladek, de oprichter en CEO van Spectral, wordt dieper ingegaan op de oplossingen die het bedrijf biedt en hoe deze bijdragen aan een meer duurzame toekomst.

Spectral heeft een duidelijke missie: het versnellen van de energietransitie. Het bedrijf biedt twee kernproducten aan: STELLAR en BRIGHTER. STELLAR beheert en optimaliseert grootschalige energieprojecten en BRIGHTER verzamelt verbruiksdata van gebouwen om de verwarming, ventilatie en koelsystemen van deze gebouwen te optimaliseren en de gebouwen zo te verduurzamen.      

STELLAR als oplossing voor netcongestie
STELLAR biedt oplossingen voor energiebeheer en optimalisatie. Het platform maakt het mogelijk om  energiesystemen te beheren, de belasting van het netwerk te optimaliseren en toegang te krijgen tot energiemarktplatforms voor handel.

De afgelopen jaren heeft Spectral uitgebreid ervaring opgedaan met oplossingen voor netcongestie, onder andere door energiehubs op te zetten, bijvoorbeeld bij het Schiphol Trade Park. Hier worden de energiebehoeften van een groot bedrijventerrein beheerd en geoptimaliseerd. Spectral heeft een slim systeem opgezet waarmee alle gebouwen samenwerken in een energiehub om energie te besparen.

Gladek vertelt: “Bij de energiehub sturen we verschillende assets zoals zonnedaken en batterijen in het gebied aan om gezamenlijk binnen de limieten van de netbeheerders te blijven. Hierdoor is er veel minder gebruik van gasgeneratoren nodig én kunnen bedrijven gewoon blijven draaien en soms zelfs uitbreiden in een gecongesteerd gebied.”

Spectral is door het hele land betrokken bij het vooronderzoek van energiehubs, maar de praktijk blijkt weerbarstig, zegt Gladek. “Onze gerealiseerde projecten waren de eerste pilots van dit soort oplossingen. Netbeheerders werken hard om de energiehubs volwassen te maken, maar het blijft voorlopig maatwerk en ze zien zich ook genoodzaakt om veel marges in te bouwen bij deze experimenten. De oplossing is erg nieuw en er wordt nog volop afgetast wat er mogelijk is in welke situatie.”

Individuele oplossingen
Naast die collectieve oplossingen, helpt Spectral ook individuele partijen zoals logistiek vastgoed en grote bedrijfslocaties met energiemanagementsystemen achter de meter. Gladek vertelt: “Het is sowieso een goed idee om je verbruik te optimaliseren, ook als je uiteindelijk meedoet met een energiehub. Een slim softwaresysteem is veel sneller in te zetten dan een energiehub. Hoewel dit een duurdere investering is, is het wel sneller te realiseren.”

“Het voordeel is dat je niet afhankelijk bent van derden, zoals je buren op het bedrijventerrein, maar aan de andere kant kan je de kosten van de assets zoals een batterij ook niet met anderen delen. Daarom hebben we een zwak voor de collectieve oplossing. Daarbij is uiteindelijk minder hardware nodig en wordt het hele systeem optimaler benut. De praktijk laat echter zien dat we daarin nog net te veel vooroplopen”, aldus Gladek.

Toepassingen
Naast het Schiphol Trade Park heeft Spectral STELLAR geïmplementeerd in diverse projecten, variërend van hybride energiecentrales tot grootschalige batterijsystemen. Een van de projecten is Hartel II, waarbij een grote batterij gekoppeld aan een windmolenpark die wordt gebruikt om het netwerk te balanceren en energie te verhandelen.

Groei
Met een snelgroeiend team en een groeiend aantal projecten in Nederland, staat Spectral aan de voorhoede van de energietransitie. Maar daar komen ook de nodige uitdagingen bij kijken, vertelt Gladek: “We zijn gegroeid van 20 naar 84 mensen in het bedrijf. Onze grootste uitdaging is het managen van de groei, dat is een constante balanceeract. Maar ik ben onder de indruk van het team.”